niedziela, 12 października 2025 r.
14.09.2025 20:06
23 wyświetleń
0 komentarzy
nophoto
W popularnych produktach, jak napojach gazowanych i jogurtach używane są różnego rodzaju słodziki. Najnowsze badanie brazylijskich naukowców wykazało, że spożywanie dużych ilości żywności z substancjami zastępującymi cukier może mieć poważne konsekwencje. W szczególności dla mózgu i zdolności poznawczych.Wpływ sztucznych słodzików na mózgNaukowcy z Uniwersytetu Sao Paulo przyjrzeli się skutkom spożywania żywności z popularnymi zamiennikami cukru. Przebadano 12 772 osób o średnim wieku 52 lat, na przestrzeni ośmiu lat. Badani regularnie notowali informacje na temat ich spożycia jedzenia i picia, a następnie brali udział w testach funkcji poznawczych. Miały one zbadać ich pamięć, płynność językową i zdolność do przypominania sobie słów.Z badania wyszło, że osoby, które spożywały najwięcej produktów zawierających niskokaloryczne lub niekaloryczne zamienniki cukru, doświadczyły stanu szybszej zapaści zdolności poznawczych. Konkretnie chodziło o aspartam, sacharynę, Acesulfam K, erytrytol, sorbitol i ksylitol.Osoby, które spożywały najwięcej sztucznych słodzików doznawały 62 proc. szybszej degradacji kognitywnej niż osoby, które konsumowały tego typu substancji najmniej. W praktyce przekłada się to na 1,6 roku szybszego starzenia się mózgu. Co ciekawe, te skutki uboczne zaobserwowano wyłącznie u osób poniżej 60 roku życia.Te badania dotyczące wpływu syntetycznych słodzików na funkcje poznawcze i mózg to kolejny powód do zmartwień wobec zamienników cukru. Wcześniej odkryto negatywny wpływ tych substancji w kontekście przyczyniania się do chorób serca, depresji, demencji, problemów z florą bakteryjną w jelitach, a nawet powstawania cukrzycy typu drugiego.Organizacje takie, jak British Soft Drinks Association i International Sweeteners Association podważają jednak wnioski wyciągnięte przez naukowców z Uniwersytetu Sao Paulo. Uważają, że są to badania obserwacyjne i nie są w stanie wykazać związku przyczynowo-skutkowego. Organizacje te podkreślają, że według naukowego konsensusu substancje słodzące są bezpieczne i dlatego od wielu dekad są aprobowane przez największe światowe organizacje zdrowia.

Zobacz cały artykuł w serwisie www.telepolis.pl »

Komentarze:
Najczęściej czytane
17.08.2025 13:37
113 wyświetleń
źródło: www.telepolis.pl
18.08.2025 7:59
106 wyświetleń
źródło: www.telepolis.pl
17.08.2025 10:24
103 wyświetleń
źródło: www.telepolis.pl
14.08.2025 11:45
98 wyświetleń
źródło: www.telepolis.pl
19.08.2025 12:47
96 wyświetleń
źródło: www.telepolis.pl
19.08.2025 16:27
91 wyświetleń
źródło: www.telepolis.pl
19.08.2025 11:22
89 wyświetleń
źródło: www.telepolis.pl
18.08.2025 12:05
82 wyświetleń
źródło: www.telepolis.pl
25.08.2025 19:38
76 wyświetleń
źródło: www.telepolis.pl
04.09.2025 10:43
74 wyświetleń
źródło: www.telepolis.pl